Jabłczan cytruliny czyli po prostu cytrulina jest aminokwasem, który jednak nie przyczynia się do budowy białek. Jednocześnie zalicza się ją do grupy „no-boosterów”, czyli środków zwiększających produkcję tlenku azotu. Jej naturalnym źródłem są arbuzy. Cytrulina przyczynia się do neutralizacji i detoksykacji szkodliwego dla naszego organizmu amoniaku, biorąc udział w cyklu mocznikowym. Jabłczan cytruliny zmniejsza wystąpienie DOMsów po treningu czyli tak zwanych „zakwasów”. Ma on również właściwości antykataboliczne, dzięki czemu jest świetnym środkiem dla osób, które są w trakcie redukcji, a zależy im na jak najmniejszych stratach masy mięśniowej. Aminokwas ten zmniejsza uczucie zmęczenia, ma też właściwości odkwaszające. Cytrulina sprawia również, że wolniejsze jest tępo odkładania cholesterolu w organizmie. Optymalna dawka przyjmowania cytruliny to od dwóch do sześciu gram na dobę. Warto tę dawkę rozłożyć na dwie mniejsze porcje. Ilość przyjmowanego jabłczanu cytruliny można zwiększyć, jeśli organizm będzie dobrze na nią reagował.