Ocet jabłkowy często wykorzystywany jest w kuchni. Używa się go między innymi przy produkcji przetworów na zimę. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że ocet jabłkowy posiada również cenne właściwości lecznicze i równie często co w kuchni stosowany jest w medycynie naturalniej. Główną zaletą octu jabłkowego jest to, że pomaga on spalać tkankę tłuszczową, dzięki czemu chętnie stosowany jest przez osoby walczące z nadwagą. Ponadto regularne spożywanie octu wyprodukowanego z jabłek pomaga oczyścić organizm z toksyn i innych szkodliwych produktów przemiany materii. Zawiera on bardzo duże ilości magnezu, potasu oraz fosforu – jednych z najważniejszych mikroelementów, które wpływają na poprawne funkcjonowanie organizmu człowieka. Jak donoszą ostatnie badania ocet jabłkowy jest również bardzo skutecznym orężem w walce z cukrzycą – jako dodatek do potraw zawierających duże stężenie węglowodanów hamuje produkcję insuliny oraz spowalnia proces przyswajania cukrów prostych do krwie człowieka.